Удружење „Наша Дрина“ организовало скуп на тему заштите животиња у парку Ташмајдан

Поделите чланак:

Удружење „Наша Дрина“ организовало је скуп на тему заштите животиња, пре свега паса, од штетног утицаја пиротехнике у парку Ташмајдан.

У непосредној близини ограђеног дела за псе, окупили су се чланови Удружења „Наша Дрина“, власници паса, родитељи са децом и многобројни пролазници.

Љубитељима природе и животиња испред Удружења „Наша Дрина“ обратио се Ђурица Михаљчић, објаснивши да је назив овог Удружења проистекао као последица жеље пријатеља, који су се окупили на Зворничком језеру, да се укључе у борбу за заштиту животне средине.

Истакао је да Удружење „Наша Дрина“, за разлику од других удружења, није удружење које хоће да блокира, да зауставља, забрањује и руши, већ хоће да се кроз институције, првенствено у смислу законодавне власти, обезбеди да се донесу прописи који ће у себи имати највише европске стандарде заштите животне средине.

Истакао је да мора да постоји развој индустрије да би наша земља могла да опстане, али да индустрија не сме да угрози животну средину. Најважнији је баланс, да имамо убрзани развој, али да тај развој обезбеди живот са чистим рекама и чистим ваздухом.

Власницима кућних љубимаца Ђурица Михаљчић је рекао да су љубимци угрожени недостацима и непоштовањем прописа, пре свега оне области које регулишу продају, промет и употребу пиротехничких средсрава.

Изнео је и статистички податак по коме у нашем граду око 5.000 кућних љубимаца годишње премине од последице срчаног удара изазваног незаконитом и недозвољеном употребом пиротехничких средстава.

За крај је истакао да је прва ствар на агенди Удружења „Наша Дрина“ измена прописа и начина на који се примењују и да сваки град мора да има део за наше кућне љубимце, јер и они имају своја права и своје потребе.